VAD ÄR CAPOEIRA?

Capoeira är ett spel två människor emellan. Det är som en kamp lek till musik var skicklighet, strategi, dans och akrobatik spelar varsin roll. Likt en sorts rörlig shack med improviserad kroppslig dialog var frågor och svar ges i form av spektakulära sparkar och andra attacker, var man försöker lura, fälla och göra knepiga fällor för varandra. Ingen officiell vinnare utnämns, men både spelarna samt åskådarna bestämmer själva vem som spelade bäst.

Capoeira är ett Afro-Brasilienskt kulturfenomen som för åskådaren är kampsport, dans, akrobatik, teater, musik, sång, socialt umgänge och mycket mer. Capoeira växte fram som ett sätt för afrikanska slavar att kämpa för frihet i Brasilien. Capoeirans ursprung är gammalt fastän idag har capoeira spridit sig över hela världen i en mängd olika stilar.

vad gör vi på träningarna?

  • Rörelse - fysiskt träning som utvecklar kroppskontroll, balans och koordination. Sparkar och andra attacker, försvar, hjulningar och handstående.

  • Musik - rytmiska instrument som berimbau, tamburin och trumma samt capoeira sånger på portugisiska, även Samba de roda och Maculelê.

  • Strategi - att förstå sig på capoeira spelet, hur röra sig och varför. Utvecklar mental strategi, intuition och listighet.

  • Förståelse - för främmande kulturer, för andra människor och en själv.
  • Copyright © 2012 Alexander Högström